Lieve geknipte juf

13-02-2024

Even een berichtje van Pien:
Annejan mocht weer eens een gastles geven. Die ging over mij.
En een beetje over Homme.
Groep 7 van juf Natascha van De Parkiet (goeie naam!) kwam naar de bibliotheek in de Bomenbuurt. Ze hadden 'Homme en het noodgeval' gelezen en iets voor Annejan gemaakt:
Gedichtjes met een losse regel van ‘Lieve Juf’ van Linda Vogelesang.
Lekker origineel; een gedicht verknippen. Doe ik dus ook in dat boek!
Nou ja, best leuk eigenlijk dat na-apen:) En nogal goed gelukt.
Knappe klas, mieterse juf.
Doei!

Groeten van Pien-zo-gek-als-een-spien

Brieven

07-02-2024

Vorige week had ik mijn eerste lesdag als Schoolschrijver op De Buutplaats in Den Haag. Kennismaken met 67 leerlingen is best veel. Dus vroeg ik ze om mij een brief te schrijven met iets over zichzelf en iets over de komende lessen. Alles was welkom: tips, twijfels, voorstellen, vragen.
'...hoe heeft u zoveel geduld?'
Ik schreef aan iedere leerling een brief terug.
'...dat heb ik alleen met schrijven.'
Morgen ben ik postbode, daar verheug ik me op.
Brieven zijn magisch.

Groeten van Annejan

Nu met gratis gedicht!

03-12-2023

Lieve …
Wat een jaar!
Vol maanden en weken, die zomaar verstreken,
Oponthoud, in binnen- en buitenwoud,
Stille verwijten, als dwalende geiten,
Vallende sterren, die de weg versperren,
Zoete wraak, met aardbeiensmaak,
Liefde en woede, want zó graag het goede.
Zo’n jaar?
Lees in dat geval: Het kleine heelal.

Groeten van Sint Raaf

Weet je wat het is...

28-11-2023

Met die woorden kondigde Anneke Wiltink altijd een kleine grote stap aan.
En daar nam ze graag anderen in mee. Gedreven, nieuwsgierig en aanstekelijk.
Een cursus kinderverhalenschrijven was écht ook iets voor mij, vond ze 24 jaar geleden. Om haar een plezier te doen ging ik mee. Zo begon het en we hielden niet meer op.
Vandaag namen we afscheid van Anneke. In de grote Kleine Kerk van Veere.
Weet je wat het is? ‘Always believe something wonderful is about to happen.’
Dankjewel, lieve An!

Groeten van Annejan

Schrijvers zijn overdrijvers

17-11-2023

Misschien is deze titel wat overdreven, maar toch: schrijvers zetten de dingen graag een beetje vet aan. Pien, uit Homme en het noodgeval, heeft niet zomaar grote handen maar handen die wel twee keer om de buis van het klimrek kunnen. De raampjes van Raaf, uit Het kleine heelal, zijn niet alleen achterlijk klein; maar ook nog formaat kattenluik,
Overdrijven werkt vooral goed als je het voor je kan zien. Probeer maar:
Een miljoen lolly's of vijf voetbalvelden vol lolly's?
Heb je wat aan deze waanzinnig geweldige tip? Dan nog even dit: overdrijven moet je niet overdrijven.

Groeten van Annejan

Klimaatbeweging

13-11-2023

We maakten deze zondag geen boswandeling met Vaas maar een stadswandeling met Moes en haar klimaatclubje. En een heleboel andere clubjes. Om het klimaat -en nog veel meer- samen de goede kant uit te krijgen. Dat is blijkbaar niet zo simpel.
Eindelijk thuis wilde Moes perse nog gelukskoekjes bakken. Ze had al een tekst voor op het briefje: Als je in beweging blijft kom je altijd ergens uit.
Ik hoop maar dat dat ook voor het klimaat zelf geldt.

Groeten van Homme

Sassafras

29-10-2023

Moes wordt steeds fanatieker. Vanochtend ging ze al vroeg op pad om die arme KLM weer eens dwars te zitten. Daardoor kon ik lekker eindeloos filmpjes kijken en Tim een gat in de dag slapen. (‘s Nachts spandoeken ophangen en sticker plakken is blijkbaar héél vermoeiend.)
En Vaas? Happy met z'n herfstwandeling en bladeren van de Sassafras. De boom die indianen gebruikten om schadelijke geesten te weren.
Misschien iets voor Moes en de KLM.

(fragment van object Stef Kreymborg, Museum STAAL)

Groeten van Homme (en het noodgeval)

Kinderboekenstreek

14-10-2023

Berichtje van Raaf:
Afgelopen week moesten we allemaal mee met Annejan. Ze ging half Friesland door om over ons te vertellen. Dat Fenna zoveel pech heeft, dat Homme een humeurig jongetje is en dat ik de deur in juf Norah’s gezicht heb gegooid. Lekker belangrijk! Ze vindt zelf dat ze die lessen en workshops heel leuk doet, met deurmatten, ijzerdieren en Fruittella. Maar het is wel steeds ongeveer hetzelfde. En trouwens; zo humeurig is Homme echt niet. Hij wil alleen niet mee op tournee! Ons in het vervolg dus graag thuis laten!

Groeten van Raaf (uit dat kleine heelal)

Heel simpel

06-10-2023

Alweer een berichtje van Homme:

Vaas gaat nooit mee naar de demonstratie maar is wel heel erg voor het klimaat. Van hem moeten we al jaren dikke truien aan, het licht uitdoen en stééds korter douchen. Hij heeft er zelfs zijn werk van gemaakt: mensen leren het klimaat (heel simpel!) een handje te helpen. Ook als je twee linkerhanden hebt, zoals Vaas. En dat klimaatclubje van Moes mag zijn kantoor gebruiken om na te praten en nieuwe plannen te maken.
Als ze aan het einde van de avond het licht maar uit doen.

Groeten van Homme (en het noodgeval)

Hoogwater

01-10-2023

Berichtje van Homme:
Tim was jarig en Moes had een speciale vlag voor hem gekocht. Die kon hij meteen gebruiken, want we gingen weer naar de demonstratie. Het werd een flink verjaarspartijtje. Met zelfs gasten uit Duitsland en ook mensen die tegen waren. Tegen het klimaat, kan dat?
Vaas was niet mee want hij ging even bij oma langs. Dat is ook belangrijk.

(Waving the Future flag, Noor Nuijten)

Groeten van Homme (en het noodgeval)

Royaal

17-09-2023

Berichtje van Homme:
Vandaag ging mijn broer met Moes mee naar de A12.
Moes zingend in de berm en Tim als een echte rebel op het asfalt. Royaal nat gespoten en toen met de eerste bus afgevoerd. Dat was ook wel handig want hij had nog heel veel huiswerk. Moes bleef wat langer en ging daarna nog even naar het museum; ook iets met rebellen.
En ik? Ik ga volgende keer weer mee. Nog 46 miljard keer als het moet.

Groeten van Homme

Leerzaam

15-09-2023

Berichtje van Raaf:
Miracle en ik gingen vandaag met Juf Norah mee naar de klimaatdemonstratie. Helemaal met de trein en dan nog een stukje lopen. Het was gezellig druk in het parkje naast de snelweg: scholieren in vrolijke kleuren, professoren in zwarte toga’s, artsen in witte jassen, leraren in blauwe t-shirts en schrijvers aan een lange tafel. Die lazen voor en hielpen met schrijven. Ik schreef iets op over bijen en hing het aan een lange waslijn. Nu zitten we weer in de trein terug. Best wel moe, maar ik heb nog nooit zóveel geleerd op een schooldag! (En juf Norah is echt cool!)

Groeten van Raaf!

Zoveel busjes

10-09-2023

Nóg een berichtje van Homme:
Vandaag mocht ik weer met Moes mee naar de stad. Maar niet meer in de lantaarnpaal; daar stond een hele rij politiebusjes voor. Nog nooit zag ik er zóveel bij elkaar. (In heel Daalder hebben ze er niet eens een!) Moes zei dat het er zoveel waren omdat de politie het klimaat ook zo belangrijk vindt.
Gelukkig maar.

.

Groeten van Homme

klimaatklimmen

09-09-2023

Berichtje van Homme:
Moes ging vandaag weer eens iets goeds doen. De snelweg blokkeren met haar klimaatclubje. En ik mocht mee. Maar ik ging dus echt niet op dat hete asfalt zitten. Toch handig als je een beetje kan klimmen: Mooi uitzicht, fijne mensen, goeie teksten. Volgende keer vraag ik Pien mee. En Lieuwe en Stan. En de rest van mijn klas.
Klimaat is voor iedereen!

Groeten van Homme (en het noodgeval)

Een boek vol plakkertjes

02-07-2023

Ik mocht aanschuiven bij de Rotterdamse-leerkrachten-boekenclub. Ze hadden Het kleine heelal gelezen en kleurrijk ontleed. Het werd een fijn gesprek waarin boek en werkelijkheid elkaar steeds raakten. En over de achterkant van het verhaal, waar al die darlings gekilled zijn.
Vol van mijn eigen boek fietste ik terug naar huis.

Groeten van Annejan

De grote vriendelijke mok

21-04-2023

Annejan mocht bij de heren van De Grote Vriendelijke Podcast over Het kleine heelal vertellen. Toen zei ze dus dat verlaten campings zo geweldig zijn. Bullshit! Ze weet er niks vanaf. De heren van die podcast hadden het beter aan mij kunnen vragen: Het kleine heelal is in de herfst echt geen pretje! En Annejan kreeg ook nog een mok voor alle onzin die ze daar bij elkaar kletste. Luister hier maar: GVP aflevering 91

Groeten van Raaf (en dus geen Raafke!)

Huisgenoot

04-04-2023

Op camping ‘Het kleine Heelal’ was de ontvangst voor Raaf wat karig, van de lezers krijgt ze een warm onthaal. Het voelt een beetje als een kind dat op kamers gaat, een eigen leven gaat leiden en eigen vrienden maakt.
Drie zonen en drie boeken zijn nu uitgevlogen. We houden contact en ze komen regelmatig langs; op bezoek. Hun zolderkamer heeft een opknapbeurt gekregen en een nieuwe huisgenoot heeft zich gemeld: Een personage om de komende jaren mee op ontdekkingsreis te gaan. Vast weer met de nodige hindernissen en valpartijen. Gelukkig komt Raaf vaak even binnenrennen voor een glaasje sinas of een paar fruittella’s. Aardbeien.

Groeten van Annejan

Hemelhut

10-02-2023

Terwijl ik nog door mijn verhaal doolde, tekende Evelien Jagtman alvast aan het omslag. Dat pakte ze grondig aan: in haar moestuin bouwde ze de hemelhut uit het Kosmosbos na en schiep daarmee een betoverend beeld. Een afdruk daarvan hing vervolgens maanden bemoedigend naast mijn computer. Langzaam vond ik mijn weg het bos uit, de camping over, de lange Provincialeweg langs. Alleen de geit bleef in het bos achter.

Groeten van Annejan

Zwaan & Zwijn

22-01-2023

‘Het nieuwe jaar is al lang begonnen en we hebben nog niks gestuurd,’ riep Zwijn.
‘Prima,’ zei Zwaan. ‘Daar heb ik ook helemaal geen tijd voor. Ik probeer te vouwen.’
Zwijn ging naast haar zitten. ‘Maar dan denkt iedereen dat we ze vergeten zijn.’
‘Dat is toch ook zo,’ antwoordde Zwaan.
‘Niet helemaal,’ knorde Zwijn. ‘Of ze denken ze dat we dood zijn.’
Zwaan keek op en zei: ‘Of dat we er gewoon geen zin meer in hebben.’
‘Ik heb er wel zin in!’ zei Zwijn en begon druk in de kranten te bladeren.
‘Wat doe je?’ vroeg Zwaan.
‘Ik zoek vast het jaarthema op,’ antwoordde Zwijn. ‘Hebbes!’
‘En, wat is het?’
‘2023 is het jaar van…’ Toen zweeg Zwijn ineens.
Hij scheurde een stukje krant uit en hield het omhoog.
‘AARDIGHEDEN,‘ las Zwaan voor. ‘Wie bedenkt toch altijd die onzin?’
‘Geen idee,’ zei Zwijn. ‘Maar het is vast ergens goed voor. Vooral nu.’
Snel schoof hij de rest van de krant onderop de stapel. ‘Kom, aan de slag.
Teken jij mij, dan help ik jou straks wel even met dat vouwwerk.’
Zwaan knorde: ‘Nou, zo makkelijk is vouwen niet hoor!’

2023 Europees jaar van de vaardigheden. Veel plezier!

Groeten van Annejan

Picasso

22-11-2022

Toen we nog in de Tomatenstraat woonden, had pap dit schilderij boven zijn werkbank hangen. Het is van Picasso en het zit in Het kleine Heelal. Het is best raar dat het schilderij zo bij ons past en bij het verhaal.
Die van pap was een opgeplakte poster. Hij kwam van een rommelmarkt en was een beetje verkleurd.
De echte hangt ergens in Wenen in een museum. Annejan ging er helemaal heen om hem te bekijken. Niks beters te doen? Ga eerst ons boek maar eens afmaken!

Groeten van Raaf